Nyhetsoversikt

Laste opp vedlegg

Ofte har du bruk for å laste opp et vedlegg til en side eller innlegg på nettstedet. Det kan for eksempel være et møterefrerat du har laget i Word. Hvis du ikke vil lime inn teksten fra dokumentet ditt rett på nettstedet, kan du lage en PDF-versjon av dokumentet, og laste det opp som vedlegg til innlegget/ siden din. Framgangsmåten er som følger:

Lag en PDF-fil av dokumentet du vil publisere. PDF-filer er lesbare for alle datamaskiner og alle nettlesere, og er det filformatet man bruker for å publisere vedlegg på nettstedet. (Ikke last opp Word-filer, Excel-filer eller andre proprietære formater, med mindre det finnes en veldig praktisk årsak til det.)

Det varierer litt fra program til program hvordan man lagrer som PDF-fil. Som oftest går du inn på «Fil»-menyen i din tekstbehandler (Word), velger «Lagre som…», og skriver inn navn på filen (ikke bruk Æ, Ø, Å, mellomrom, eller spesialtegn). Før du lagrer må du endre filformat i nedtrekksmenyen for «Format». Her skal du nå velge å lagre som «PDF»-fil. Du kan gjerne åpne den ny-lagrede PDF-filen din for å sjekke at den er riktig formatert.

Du er nå klar til å laste opp PDF-filen. Vi antar at du er innlogget og har kontrollpanelet foran deg:

1) Lag et nytt innlegg, eller side, der du vil publisere PDF-filen. Eller du kan manøvrere deg fram til en side, eller innlegg, som allerede finnes.

2) Plasser markøren der du vil at lenken til PDF-filen skal være. (Du kan henge lenken til PDF-filen på både tekst og bilder. Vi antar her at du vil lenke til PDF-filen med vanlig tekst.)

3a) Fra menyen «Last opp/ sett inn» (det er den rett under permalenken), klikker du på det høyre symbolet «Legg til media».

3b) I menyen som spretter opp klikker du på knappen «Velg filer» (i funksjonen «Fra datamaskin»).

3c) På din datamaskin finner du fram til PDF-filen du vil laste opp.

4) Når PDF-filen er lastet opp, endrer du tittelen på filen i feltet «Tittel». La tittelen være beskrivende for innholdet, for eksempel «Referat fra trenerforum i fotballgruppa – mars 2010». Du kan også lage en beskrivelse av innholdet i filen i feltet «Beskrivelse».

5) Klikk så på knappen «Sett inn i innlegg». Lenken til PDF-filen kommer fram med blå, understreket tekst.

6) Nå skal du endre innstillinger for lenken, slik at den åpner PDF-filen i et eget vindu. Sett markøren på lenken og klikk deretter på lenkesymbolet i redigeringsmenyen (ser ut som bit av en kjetting).

7) I menyen som spretter opp, skal du endre nedtrekksmenyen «Mål» til å vise «Åpne lenken i et nytt vindu». Du kan også gi lenken en «Tittel» (som er teksten som vises nå noen holder markøren over lenken på nettstedet). Trykk deretter på knappen «Oppdater».

8) Lag ferdig innlegget eller siden din på vanlig måte.