Nyhetsoversikt

Bruksanvisninger

Verktøy for kommunikasjon

Dette nettstedet vises ved hjelp av publiseringssystemet WordPress. Det er en gratis publiseringsplattform med god kvalitet, stor fleksibilitet og skalerbarhet. Fokus er på estetikk, web standarder og brukervennlighet. WordPress har røtter tilbake til 2001, og er i dag å regne for et voksent og stabilt system. WordPress brukes over hele verden for å administrere webinnhold som oppdateres ofte. Systemet kan ved hjelp av utvidelser, kalt «innstikk», i prinsippet brukes til nesten hva som helst, men er best egnet til personlig blogging og som innholdsstyringssystem for organisasjoner. Hvis du vil lære mer om hva WordPress er, kan du besøke nettstedet deres.

Denne siden du leser nå vil gi deg en kort veiledning i effektiv bruk av publiseringsplattformen WordPress. Denne siden vil også vise deg hvordan du best kan bruke WordPress for å kommunisere med idrettslagets medlemmer, og andre besøkende på den elektroniske møteplassen dette nettstedet er. På undersidene til denne siden vil du finne bruksanvisninger for de forskjellige funksjonene som er aktuelle å bruke for deg som skal publisere innhold på dette nettstedet. Bruksanvisninger blir publisert fortløpende. Men først:

Forskjellige typer «sider»

Det er to forskjellige typer «sider» på dette nettstedet – faste sider som du finner på menyknappene, og innlegg som «stables» oppå hverandre på forsiden. Det er viktig å forstå hvordan disse to typene «sider» fungerer,  og hva som gjør dem forskjellig. Ved å være systematisk og nøyaktig i plassering av informasjonen på riktig type «side», vil nettstedet bli en bedre plass for alle som besøker det.

De faste sidene har, som navnet antyder, en fast plassering på nettstedet. For eksempel vil du alltid finne den siden du leser akkurat nå, ved å klikke på knappen «Info» og så velge «Nettstedet». De faste sidene er godt egnet til å vise informasjon som er tidløs, og informasjon som bare angår den enkelte gruppen. Typiske eksempler er treminlister, treningstider og planer. Gruppens medlemmer vil alltid vite hvor de finner slik informasjon, når den er plassert på en fast plass. De faste sidene skal ikke brukes til nyheter og innhold som er av interesse for alle. Til det finnes den andre typen sider, som kalles innlegg.

Innleggene er nyheter/ oppslag/ meldinger som vises øverst på forsiden når de publiseres. Når det blir publisert et nytt innlegg, skyves de andre innleggene en plass ned. Forsiden på dette nettstedet fungerer dermed som en elektronisk oppslagstavle, hvor de nyeste oppslagene alltid havner øverst. Et bilde på hvordan det fungerer kan være en stabel med aviser, hvor du hver dag legger dagens avis øverst i bunken. Alt katalogiseres kronologisk.

For at det skal være enkelt å sortere og finne igjen innlegg, blir de merket med hvilken gruppe saken/ nyheten/ oppslaget/ meldingen gjelder. For eksempel vil et innlegg om at en av lagets skiløpere vinner en medalje i ski-NM, bli merket med «Skigruppa». På venstre side under hovedmenyen finnes en nedtrekksmeny med navnet «Nyhetsoversikt». Her kan du sortere hvilke innlegg du vil lese. Det er også mulig å bla seg kronologisk gjennom innleggene med katalogfunksjonen på bunnen av forsiden. Det er også mulig å feste stikkord til innlegget. For eksempel stikkordet «skimedalje» på innlegget i eksempelet over.

Innleggene driver nettsiden

Innleggene er selve drivkraften i et publiseringssystem som WordPress. Tenk på forsiden som en tabloidavis: Hvis avisen ikke har noe spennende på forsiden, hvorfor skal du gidde å lese den? La derfor mest mulig av informasjonen du publiserer være innlegg – til glede for alle som besøker dette nettstedet. Ikke gjem informasjon som er interessant for andre under menyknappen til din egen gruppe. Ikke vær redd for at innlegget ikke er spennende nok. WordPress er laget for å publisere innlegg! Husk å bruke (store) bilder i innleggene.

Dette nettstedet har automatisk justering av bildestørrelsen ved opplasting. Du kan derfor laste opp dine orginalbilder, uten å tenke på om de har riktig størrelse for publisering. Det ordner systemet selv, automatisk. Du kan også beskjære bildet etter opplasting, hvis du ikke er fornøyd med hvordan det ser ut sammen med teksten. Alt du trenger å tenke på er skaffe bildet du vil bruke, og laste det opp når du lager innlegget. Du kan lese om hvordan du laster opp bilder ved å lese bruksanvisningen «Bildebehandling» (kommer). Du kan også lese hvordan du lager et bra innlegg ved å lese bruksanvisningen «Lage innlegg» (kommer).

Aktivitetskalender

Kalender er en viktig og nyttig funksjon. I aktivitetskalenderen kan du legge inn alle arrangementer og viktige hendelser i et system som varsler om hva som skjer i idrettslaget. En kort notis for hver aktivitet beveger seg oppover på forsiden de siste 14 dagene før aktiviteten finner sted – helt til den vises på plassen «Dette skjer i dag» under hoverdmenyen. Det er en fin måte å kommunisere arrangementer på, både til idrettslagets medlemmer, men også til alminnelige besøkende. Under menyknappen «Kalender» kan du se og bla deg gjennom alle aktivitetene som er lagt inn i systemet.

Tips: Legg ut mest mulig av informasjon du publiserer som innlegg. Prøv å bruke mange (store) bilder. Jo mer arbeid du legger i innlegget, jo mer interessant blir det, og jo lengre varer det. La nettstedet være levende!